Toidutalumatuse test
Testi jaoks saab anda vereanalüüsi tööpäeviti kl. 9.00-11.30. Aega broneerida ei ole vaja!
Varjatud toidutalumatuse uuring
Varjatud toidutalumatuse uuring sisaldab:
1. vereproovi (3 ml. verd ) võtmist ja uuringut
2. arsti konsultatsiooni
Mis on toidutalumatus (ehk varjatud toidutalumatus)?
On tõestatud, et mõned toiduained mõjuvad vererakkudele positiivselt, teistel on seevastu negatiivne mõju.
Asi on selles, et iga inimene toodab tarbitud toidu seedimiseks erinevaid fermente. Praktiliselt iga inimese organismis esineb individuaalsetest geneetilistest omadustest tingituna mõne fermendi puudus või ühe või mitme fermendi (ensüümi) ebapiisav tootmine. Selle tulemusena ei ole näiteks mõne inimese organism võimeline omastama munavalku, teine jälle ei talu piima.
Juhul, kui teatud toiduaine seedimiseks puudub organismis vastav ferment, kutsub see esile soolestiku ärrituse ning käärimis- ja roiskumisprotsessi, mille käigus tekivad gaasid ja toksilised ained ning niimoodi satuvad organismi pidevalt mürgised ainevahetusproduktid, tekivad ainevahetushäired ja nende tagajärjeks on soovimatud kaalukõikumised ning enesetunde halvenemine.
Kui me teaksime täpselt, mida meie organism täpsemalt vajab ja mida mitte, oleks võimalik vabaneda paljudest haigustest, parandada oma ainevahetust ja olla lihtsalt tervem.
Segamini ei tohi aga omavahel ajada toidu talumatust (ehk varjatud toidutalumatust) ning allergiat. Allergia puhul reageerivad keharakud aktiivselt allergeenile ja see avaldub spetsiifiliste sümptomitena nagu lööbed, sügelus jmt.
Toidutalumatuse puhul rakud lihtsalt “keelduvad” vastu võtmast ühte või teist toiduainet, seda nii-öelda ignoreerides ja lastes sel laguneda soolestiku bakterite toimel.
Seega, sageli ei ole meil aimugi, et väsimuse, peavalude, seedehäirete või kehakaalu tõusu põhjuseks võib olla see, et koormame iga päev oma organismi ainetega, mida see pole suuteline omastama.
Toidutalumatuse test
Testiga on võimalik välja selgitada konkreetselt teie organismile negatiivset mõju avaldavad, teile sobimatud ja vastunäidustatud toiduained. Teil tuleb ainult mõne nädala jooksul hoiduda nende tarbimisest ja te saavutate oma eesmärgi – parem tervis ja normaalne kehakaal.
Testi tulemustel põhinev toitumine võib anda ka väga kiireid ja efektiivseid tulemusi võitluses allergiaga, võib aidata kiiresti langetada liigset kehakaalu, taastada normaalse insuliini tootmise, vabaneda ebameeldivatest seedeprobleemidest, suurendada energiahulka ja vastupidavust, vabaneda ekseemidest jne. See aitab ka võidelda tõsiste haigustega nagu vähk ja mitmed südame-veresoonkonna haigused, vältida levinud viirushaigusi, väljutada organismist toksiine või mürkaineid ja aeglustada vananemisega kaasnevat rakkude hävimist.
Toidutalumatuse uuring
Test põhineb teie organismi rakkude individuaalsel reaktsioonil erinevatele toiduainetele.
Test on uus, lihtne ja efektiivne meetod kaalu alandamiseks ja organismi tervendamiseks. Selle meetodi abil vabaneb teie organism mõneks ajaks teile sobimatute toiduainete tarbimisest.
Toiduallergeenide testi aluseks on kemiluminestsentsmeetod. Spetsiaalse kemiluminomeetri kasutamisega uuritakse vere reaktsiooni toidu antikehadele ja määratakse organismi sobivus toiduainetega.
Toidutalumatuse analüüsi tegemiseks võetakse vereproov. Seejärel inkubeeritakse patsiendi veri toidu antigeeniga ja uuritakse vere neutrofiile kemiluminomeetrilisel meetodil. Vererakkude reaktsiooni intensiivsuse järgi määratakse kõikide toiduainete kohta eraldi selle ohtlikkuse tase organismile. Spetsialist hindab analüüsi tulemusi ja koostab nimekirja toiduainetest, mida patsient ei talu ning nendest, mida ta võib tarbida piiranguteta.
Testijärgselt patsientidele antavad soovitused
Testijärgselt patsiendile antavad soovitused on täiesti individuaalsed. Iga testi teinud patsiendiga vestleb toitumisspetsialist, kes selgitab välja kaebused ning terviseprobleemid selleks, et anda soovitusi tuginedes mitte ainult organismi geneetilistel iseärasustel, vaid arvestades ka patsiendi hetke tervislikku seisundit.
Toidutalumatuse analüüsi tulemused vormistatakse blanketil, kus on ära toodud patsiendile sobivad ja vastunäidustatud toiduained.
Toiduained, mida testi alusel ei soovitata tarbida, tuleb vähemalt kuueks (6) nädalaks toiduratsioonist eemaldada.
Koos analüüsitulemustega antakse kaasa taskumeelespea ja vajadusel koostatakse individuaalne toitumisprogramm.
Reeglid analüüsi andmiseks
Vereanalüüs võetakse hommikul enne söömist
Hommikul ei tohi juua kohvi, teed, mahla
Juua võib klaasi gaseerimata pudelivett
Analüüsi võtmisel on vastunäidustusteks:
naistel menstruatsiooni ajal, 3 päeva enne ja 5 päeva pärast seda
– antibiootikumide võtmise ajal
Mida annab teile test?
Loobudes punases nimekirjas toodud toiduainete tarbimisest ainult kuue nädala jooksul saavutate järgmised tulemused:
– kaalulangus,
– organismi vabanemine toksiinidest ja üldine tervenemine,
– mõnedest kroonilistest haigustest vabanemine,
– paraneb enesetunde ningne ja vaimsne ning ja füüsilisne toimetuleku paranemine,
– eluea pikenemine.
Kuue nädala pärast võib järk-järgult hakata tarbima ka testi põhjal mittesoovitatud tooteid. Ent kasulik on sama toitumiskava järgimine ka edaspidi. See vabastab organismi asjatust koormusest. Enamasti see nii lähebki – patsiendid, kes on soovitatud toitumist proovinud, ei naase enam endiste toitumisharjumuste juurde. See on samm toitumiskultuuri loomise suunas, mis enamikul inimestel praegu puudub. Need, kes järgivad soovitatud toitumist, muutuvad tasapisi ja märkamatult palju valivamaks toidu suhtes ja ettevaatlikumaks erinevate toiduainete kombineerimisel ning uskuge, see teeb ainult head.
Millised on vastunäidustused testi läbimiseks?
Test on näidustatud kõigile, ei ole vanuselisi ega muid piirangud. Seda tehakse isegi rasedatele. Eriti soovitatav on see ülekaalulistele inimestele, ainevahetus probleemide, hüpertooniatõve ja teiste süsteemsete haiguste korral. Seda soovitatakse ka unehäirete või suure psühho-emotsionaalse või füüsilise pinge all kannatavatele inimestele.
Kui kaua peab järgima programmi, et saavutada positiivseid tulemusi ja neid kinnistada?
Tulemused ilmnevad väga kiiresti ja nende säilitamiseks pole teil vaja midagi lisaks teha. Juba esimestel päevadel võite kaotada 2-5 kilogrammi olenevalt algkaalust, kuna suure ülekaaluga inimeste kaalulangus on alguses suurem. Enamiku patsientide üldine enesetunne paraneb juba 2-3 päevaga, kaob väsimus ja rõhutud meeleolu, paraneb töövõime.
Milliseid lisajõupingutusi ma pean tegema toitumiskava järgimiseks?
Meie arvates praktiliselt mitte mingeid.
Teil tuleb ainult mõneks ajaks loobuda teatud toiduainetest ja edaspidi võib need järk-järgult oma toidusedelisse tagasi lülitada.
Kui kaua ma pean järgima toitumisprogrammi, et saavutada lubatud tulemus?
Me soovitame kuue (6) nädala jooksul täielikult loobuda testi põhjal mittesoovitatud toiduainetest. Seejärel võib neid järk-järgult uuesti tarbima hakata.
Kui enamus toiduainetest, mida ma harilikult söön, kuuluvad mittesoovitavate nimekirja, mida ma siis söön?
Ärge ehmatage, kui leiate, et soovitatud toiduainete seas pole lamba- või kanaliha. Tabelis “toiduained” pakutakse sadu just teile sobivaid tervislikke alternatiive.
Mis saab siis, kui klassikalise retsepti üheks komponendiks on toiduaine, mida mulle ei soovitata ?
Kui pole erilisi vastunäidustusi ja ei teki toiduallergiat, siis ühe mittesobiva toiduaine mittesüsteemne kasutamine ei kahjusta teie tervist ega mõjuta meie metoodika tulemusi. Aga aegamööda te loobute sellest ise, leides sobiva asenduse.
Milleks on mulle vaja toitumisspetsialisti konsultatsiooni?
Ta vastab kõigile teie küsimustele nõustab teid põhjalikult arvestades teie individuaalseid iseärasusi ja soove ning aitab teid kaedaspidi, kui hakkate järgima testi alusel loodud programmi.
Milliseid toiduaineid testitakse?
Testitakse enamlevinud toiduaineid (176). Loetelu hõlmab enamikku tooteid, mida kasutame igapäevaselt, kaasa arvatud mõned joogid.
Paneel 1 | Paneel 2 | ||||
Artišokk | Baklažaan | Lillkapsas | Brokoli | ||
Avokaado | Apteegitill | Kurk | Hiina kapsas | Lehtkapsas | Nuikapsas |
Porgand | Porrulauk | Mais | Kaalikas | Romaani lillk. | Brüsseli kaps. |
Lehtpeet | Paprika | Varsseller | Peakapsas | Valge peakaps. | Kähar peakaps. |
Tomat | Suvikõrvits | Mugulsibul | Kõrvits | Kartul | Pastinaak |
Sigur | Jääsalat | Endiivia | Juurpetersell | Redis | Punapeet |
Põldkännak | Peasalat | Itaalia sigur | Aed-mustjuur | Juurseller | Spargel |
Rukola salat | Spinat | Bataat | Maapirn | ||
Paneel 3 | Paneel 4 | ||||
Aniis | Karulauk | Jaanikaun | Põlduba | ||
Basiilik | Till | Mesi | Aeduba | Hernes | Jaanik.seemnj. |
Ingver | Kohv | Küüslauk | Kakao | Kikerhernes | Punane aeduba |
Koriander | Kress-salat | Köömned | Läätsed | Lupiini valk | Munguba |
Mädarõigas | Pune | Petersell | Soja | Suhkruher.kaun | India pähkel |
Cayanne p. | Must pipar | Rosmariin | Maapähkel | Metspähkel | Kookos |
Salvei | Murulauk | Tüümian | Makadamia p. | Mandel | Kastan |
Vanill | Kaneel | Pistaatsiap. | Kreeka pähkel | ||
Paneel 5 | Paneel 6 | ||||
Ananass | Õun | Appenz.juust | Pett | ||
Aprikoos | Banaan | Pirn | Camembert | Šveitsi juust | Gouda juust |
Dattel | Maasikas | Vaarikas | Gruyere juust | Kodujuust | Jogurt |
Pun.sõstar | Kirss | Kiivi | Piim | Mozzarella | Parmesan |
Mandariin | Mango | Apelsin | Kohupiim | Lamba juust | Sulajuust |
Greip | Papaia | Virsik | Kumõss | Tilsit juust | Kitsepiim |
Ploom | Arbuus | Val.Viinamari | Kitsejuust | Hallitusseen | Pagaripärm |
Sidrun | Muskusmelon | Õllepärm | Seen | ||
Paneel 7 | Paneel 8 | ||||
Part | Kana | Amarant | Tatar | ||
Munakollane | Munavalge | Kalkun | Speltanisu | Ühetera nisu | Oder |
Jaanalinnuliha | Lambaliha | Metskitse liha | Piimk.speltaj. | Kaer | Hirss |
Veiseliha | Sealiha | Metssealiha | Kamut | Kinoa | Riis |
Forell | Krevett | Heeringas | Rukis | Nisu | Metsik riis |
Atlandi tursk | Lõhe | Makrell | Värvohakaõli | Kõrvitsaseemn. | Linaseemned |
Rannakarp | Sardiin | Merikeel | Mooniseemned | Oliiv | Raps |
Tuunikala | Kaheksajalg | Seesam | Päevalille seemn. | ||